حیدر حب الله
ترجمه: سعید نورا
سوال[1]: معنای حدیث شریفی که شریعت اسلامی را شریعت آسان معرفی می کند چیست؟
پاسخ: تعبیر (الحنیفیة السمحة) یا (الملة السمحة) به معنای آیین آسانی است که هیچ حرج و سختی در آن نیست این تعبیری که در حدیث نبوی آمده همان معنایی که در کلام پروردگار آمده است را می رساند. آن جا که می گوید: ﴿..مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون﴾[2] (المائدة: 6)، و کلام خداوند سبحان: ﴿وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ..﴾[3] (الحج: 78)، این آیات همگی بر این نکته تاکید دارند که اسلام دین آسان و قابل تطبیقی است که هیچ حرج و سختی و تکلیف فراتر از طاقت انسان در آن نیست.
[1] حیدر حب الله، إضاءات فی الفکر والدین والاجتماع 1: 158 ـ 159. سوال 105.
[2] . خداوند نمیخواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه میخواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!
[3] . و در راه خدا جهاد کنید، و حقّ جهادش را ادا نمایید! او شما را برگزید، و در دین (اسلام) کار سنگین و سختی بر شما قرار ندارد؛ از آیین پدرتان ابراهیم پیروی کنید؛ خداوند شما را در کتابهای پیشین و در این کتاب آسمانی «مسلمان» نامید.