حیدر حب الله
ترجمه: مجمع علمی طور سینا
سوال[1]: من دانشجوی فلسفه هستم. به نظر شما دوره کارشناسی ارشد و دکترای فلسفه را هم شرکت کنم؟ چون در نجف اشرف نسبت به فراگیری این علم ذهنیت خوبی نیست و با وجود مخالفان این علم، آیا ادامه تحصیل بدهم؟ به نظر شما در کدام شهر تحصیل خود را ادامه بدهم؟ این را هم بگویم من مهندس هستم.
جواب: پیشنهاد من خواندن فلسفه به معنای عام آن است نه فقط یک فلسفه خاص مانند فلسفه صدرایی. وجود چند مانع و یا عواقب خاص، ضرورت خواندن فلسفه به این معنا را نمی تواند تحت الشعاع قرار دهد. پیشنهاد می کنم تا جایی که می توانید در تحصیل این علم بکوشید البته اگر مایل به تخصص در آن هستید. لا اقل نسبت به آن اطلاع داشته باشید.
اما اینکه این علم معارضانی دارد یک مساله طبیعی است. خوب است نگاه این معارضان را هم بدانید. در بسیاری از مواقع، منشأ مخالفت با این علم، نگرانی آنها نسبت به دین است. البته دیگران کاملا این حق را دارند که درباره این موضوع، اظهار نظر و مخالفت کنند.
در رابطه با اینکه در کدام شهر فلسفه را بخوانید باید بگویم پاسخ این سوال با توجه به اختلاف تخصص های فلسفی، متفاوت خواهد بود. مثلا تخصص در فلسفه صدرایی را در ایران بهتر می توانید پیگیری کنید؛ زیرا دانشگاه ها و حوزه های تخصصی به همراه اساتید این فلسفه در ایران فراوان هستند؛ مگر اینکه جای دیگری بهتر از ایران برای تخصص در فلسفه صدرایی بیابید. اما فلسفه غربی را بهتر است از مصادر و منابع اصلی اش با زبان اصلی بیاموزید. اگر نمی توانید به کشورهای اصلی این فلسفهها سفر کنید حداقل می توانید از درس های فلسفی که امروزه به صورت صوتی و تصویری موجود است استفاده کنید.
[1] اضاءات فی الفکر و الدین و الاجتماع ج 1ص 138